Temné fantasy hemžící se nemrtvými

Autorka Hanina Veselá má na svém kontě už více jak deset povídek a několik románů, a to zejména u fantasy série o telepatce Magnólii. Jednoho z příběhů o téhle zrzce s názvem Drak bere vše jste si mohli povšimnout v nedávné recenzi na našich stránkách.

Teď přichází na řadu kniha Magnólie a démon, která je v cyklu o Magnólii chronologicky první, a krátká novela Slza pro dračího pána, jež navazuje na „Démona“ a představuje předehru pro recenzovaného „Draka“. Všechny příběhy jsou ale samostatné a je tedy možné je číst v jakémkoliv pořadí.

Fantasy knihy i povídky o Magnólii jsou zasazeny do zvláštního světa Asterion; původně stvořeného pro hraní RPG. Jde o fantasy svět s propracovanou historií, vlastní mytologií, vyskytuje se v něm spousta zajímavých tvorů a navštívíte mnoho neobyčejných míst. Je to svět splněných snů i nočních můr. Najdeme tu různá klimatická pásma, státy připomínající pozdně středověkou Evropu i Dálný východ, husté neprostupné lesy, nehostinné pouště, starobylé rozvaliny i hlubinné podmořské říše. Není ovšem nutná předchozí znalost reálií.

Nejnovější z tohoto cyklu je povídka Hlízy strachu, která vyšla v říjnovém čísle časopisu Pevnost. V časové posloupnosti spadá mezi povídky Mrtví patří do hlíny a Studená krev. Druhá zmiňovaná je vhodná pro seznámení s celým cyklem.




Kniha Magnólie a démon je zasazena do mytického města Plavena okolo roku 826. Hlavní postava Magnólie, studentka psioniky se kvůli své zálibě v zakázané nekromancii ocitá v zajímavém špionážním dobrodružství, kde bude nemrtvých víc než dost.

Slza pro dračího pána se odehrává o několik let později, tedy v roce 842 ve stejném  městě. Jedná se o velmi krátkou novelku, kde ale nechybí nic z Magnóliiny obvyklé výřečnosti, statečnosti a jejích zrzavých vlasů.




Anotace:
Nekromantka, či telepatka? Od všeho něco, plus sex-appeal a vražedný instinkt kobry královské, to je Magnólie. Díky svým psychickým schopnostem a jazyku ostrému jako břitva se zatím dostala z každé šlamastiky. Nyní však narazila na tvrdší protivníky, než je ona, – na zombie. Vítejte ve světě, kde magie je běžnou součástí života, vaše myšlenky jsou zboží jako každé jiné a smrt není zdaleka to nejhorší, co vás může potkat!






Anotace:
Telepatka Magnólie pracuje pro nebezpečného muže a její svět je plný intrik a krvavých překvapení. Na lodi Dráče připluje do rodné Plaveny s úkolem získat vzácný minerál od svého někdejšího mistra, arcimága Zvina. Ten však sleduje vlastní cíle a žádný prostředek k jejich dosažení mu není cizí. Atraktivní zrzka se bude muset hodně ohánět, aby z námořního dobrodružství vyvázla se zdravou kůží.








Bibliografie:

Cyklus s Magnólií:
  • Magnólie a démon (2013) – samostatný román a chronologicky první
  • Slza pro dračího pána (2013) – novela navazující na „Magnólii a předehra k „Drakovi
  • Drak bere vše (2015) – samostatný román 
  • Mrtví patří do hlíny (2015) – povídka v časopisu Pevnost
  • Hlízy strachu (2017) – povídka v časopisu Pevnost
  • Studená krev (2015) – samostatná povídka ve sbírce Marellion
  • Mé jméno bude znít (2016) – povídka ve sbírce Hry s příběhem: Volání divočiny
  • Derteonský roh (2011) – povídka ve sbírce Hry s příběhem: Zločin a trest
  • Plavenský div (2012) – povídka ve sbírce Hry s příběhem: Ocel a krev


Ostatní:
  • Mirakulin Grimoár (2007)
  • Santa Loena (2008) – povídka ve sborníku Drakobijci 10
  • Tah na branku (2013) – mikropovídka ve sbírce Fantastická 55
  • Tkáč (2013) – povídka ve sbírce Kniha bolesti; volně navazuje na „Pentle
  • Pro rudé pentle, pro modré oči (2014) – povídka ve sbírce Zpěv kovových velryb
  • Máme to v krvi (2014) – povídka v antologii Na hroby
  • Mizera z Mexika (2016) – povídka ve sbírce Ženy se lvem





Série je vydávána nakladatelstvím Mytago. Jedná se o malé žánrové nakladatelství specializující se zejména na fantastiku a gamebooky, ze kterých také vycházejí. Jejich první publikací se stala právě hra na hrdiny Příběh impéria. Přes Asterion a asterionskou edici se pak nakladatelství dostalo až k beletrii. Spolu s nakladatelstvím je spojen internetový obchod fantasyobchod.cz, kde se kromě knih dají nalézt i předměty s fantasy tematikou.






Celkem dost příběhů z cyklu najdete v různých fantasy sbornících.

Jak se stavíte k povídkám? Čtete antologie?



Žádné komentáře:

Okomentovat